Beneficiile pandemiei

De două luni încoace presa vuieşte de ravagiile făcute de coronavirusul Covid-19 şi de viitoarele efecte ale pandemiei. Dar nu sunt oare şi nişte beneficii, trecute cu vederea? Haideţi să vedem şi partea plină a paharului.

Ba sunt beneficii, şi încă o grămadă. Sigur, mor oameni. Dar oricum mureau, fie de coronavirus (puţini) fie din alte cauze (foarte mulţi). În continuu mor oameni în accidente rutiere sau de muncă, în forme de cancer terminale, mor de infarct, de inaniţie, boli infecţioase de tot felul inclusiv „banalul” TBC, mor tâlhăriţi, otrăviţi, sufocaţi, incendiaţi, îngheţaţi, atacaţi şi mâncaţi de animale sălbatice, naufragiaţi, prăbuşiţi cu avionul, împuşcaţi în conflicte militare ş.a.m.d. Asta nu înseamnă că n-ar trebui să mai vedem faţa luminoasă a lumii ci să rămânem întunecaţi. Moartea este întreţesută cu viaţa, vrem-nu-vrem.

Acum să enumăr:

A scăzut masiv poluarea. De când nu mai aleargă nebuneşte maşinile pe şosele, nu mai zboară avioanele pe cer şi nu mai navighează vapoarele pe mări, de când uzinele şi-au redus activitatea ori au fost oprite complet, s-a înjumătăţit poluarea chimică sau chiar mai bine. Poluarea fonică a dispărut, avem linişte în oraşe.

Avem mai mult timp să ne odihnim. În general alergam ca nebunii să producem ceva, să lucrăm pentru binele patronului, pentru binele familiei, pentru binele afacerii proprii etc. şi mereu ne văităm că nu reuşim să ne tragem sufletul fiindcă toată lumea trăgea de noi din toate părţile. Nici măcar în concedii nu reuşim să ne odihnim, şi acolo alergăm să vedem aia, să vedem cealaltă, ne întoarcem acasă extenuaţi şi revenim la serviciu cu un telefon plin de poze colorate dar cu un sistem nervos prăjit. Uite că acum nu mai trage nimeni de noi. Dolce far niente !

Avem mai mult timp pentru soţ / soţie şi copii. Muncim atât de mult pentru ei, dar ne bucurăm atât de puţin de ei. Mereu ne gândim la ziua când vom avea mai mult timp să petrecem cu ei, când nu va mai fi serviciu, after-school, activităţi sportive, activităţi culturale şi milioane de nimicuri care ne umplu vieţile până la refuz şi ne îndepărtează unii de ceilalţi. A venit ziua, bucuraţi-vă de ea !

Astea sunt cele mai importante. Ar mai fi:

Ieftinirea preţului carburanţilor, pe fondul războiului tarifar dintre Rusia şi Arabia Saudită şi al scăderii cererii. Apropos, aţi observat ce meschini sunt unii analişti, care ne spun că nu trebuie să ne bucurăm fiindcă scăderea preţului va afecta economia. Care economie, afacerile statului şi ale corporaţiilor petroliere? Hai sictir, de două ori sictir ! Eu chiar mă bucur când statul nu-mi mai „accizează” (=fură) 5 litri din cei 22 pe care-i poţi băga acum cu 100 lei în rezervor. Când economia „duduia”, eu n-o simţeam în buzunar. Preţurile şi chiriile apartamentelor se dublau uneori din primăvară până-n toamnă, carburanţii erau peste 6 lei / litru, se făceau investiţii ecologice în energie care ne umflau de certificate verzi pe factura de curent ş.a.m.d. Viaţa era foarte scumpă şi munceam până la epuizare ca să acoperim costurile. Eh, uite că se putea trăi şi ieftin !

Avem mâncare. Încă avem din belşug, în pofida isteriei consumiste. Până şi hârtie igienică avem.

Au paralizat afacerile. Ştiu, sună sinistru, dar în România multe afaceri sunt nenorociri pentru popor. Fie se fură cu japca bogăţiile naturale, cum ar fi distrugerea pădurilor (a paralizat exportul de lemn neprelucrat), fie se poluează mediul (a se vedea afacerea deşeurilor aduse din UK şi arse în Ro care a murdărit Bucureştiul în februarie, sau munţii de maşini sh poluante aduse de samsari din Germania, Belgia şi Olanda de când a fost abrogată taxa de înmatriculare), s-au împuţinat taximetriştii burtoşi, dispar cerşetorii de profesie, este o senzaţie de calm în oraşe.

Mai sunt şi altele. Cum ar fi că ni s-a dat un timp în care ne putem interioriza. Să ne descoperim pe noi înşine, nu doar pe cei din jur. Să ne facem un bilanţ al vieţii şi să tragem o concluzie cam care este polul central al vieţii noastre. Poate să-L şi descoperim pe Dumnezeu, în acest Post Mare. Ideea este că avem o pauză de linişte, din infernalul vacarm care ne macină vieţile zi de zi în ultimii 30 de ani. Eu mă bucur de această pauză. Ştim cu toţii că nu va dura la nesfârşit, va venit momentul unui restart când vom reinvada străzile şi ne vom ieşi iar din sine.

PS: aţi observat ce sinistru pare oraşul? Vă zic eu de ce. Nu din cauză că sunt puţini oameni pe străzi, ci pentru că nu este nici urmă de copil pe străzi. Ei aduc lumină vieţii. Am îndrăznit să-i scot pe ai mei afară în jurul blocului, fiindcă nu mai ieşiseră de aproape o săptămână. Imaginaţi-vă energie acumulată în ei! Treceau oamenii şi unii se holbau la noi ca la nişte nebuni, dar alţii se bucurau să mai vadă nişte copii jucându-se cu strigăte zglobii.

PPS: aţi observat cât de nemulţumiţi au ajuns oamenii să fie? E soare şi e cald. Pfuaa, iar e caniculă! E ploaie. Pfuaaa, iar plouă şi ne udăm! Ninge viscolit. Pfuaaa, iar e zăpadă peste tot, să o topim ca obsedaţii cu soluţii lichide căcănii! Singurii care se bucură în orice ocazie sunt copii (îi exclud pe cei care de timpuriu au preluat cameleonic simţul critic al părinţilor, ce imagine urâtă e să vezi un copil veşnic bombănind nemulţumit!). E soare. Uraaa, ne jucăm afară! Plouă. Ce frumos e să sari prin băltoace! Ninge. Uraaa, se închid şcolile şi ne dăm cu sania, ne batem cu bulgări şi facem oameni de zăpadă! Cât de înăcriţi ne face starea asta de mulţumire… Nu degeaba s-a zis că de nu vom fi precum un copil, curaţi cu inima, nu vom intra în Împărăţia Cerurilor. Să învăţăm de la copiii să fim cât mai mulţumiţi în orice situaţie.

3 thoughts on “Beneficiile pandemiei

 1. Update 11 aprilie 2020:
  Mai este un efect pozitiv, neaşteptat. Mai uitaţi-vă o dată pe imaginea de sus, pe care am pus-o în titlul articolului, apoi la ştirea de mai jos:
  https://stirileprotv.ro/video/ordonantele-militare-blocheaza-un-drept-al-femeilor-nu-se-mai-fac-intreruperi-de-sarcina/62119625/

  Deci ştirea „negativă” ar fi că de la începutul pandemiei, în România au scăpat cu viaţă între 50.000 şi 100.000 de copii fiindcă avortarea lor nu constituie un caz de urgenţă medicală. Ăştia de la ProTV sunt imbecili?

  De fapt patronii de la ProTV sunt nişte cozi de topor înregimentate în actualul regim, noii şoimi ai patriei având un nou dictator. Cică femeilor le este afectat dreptul la avort, care era supus unei limite de timp. Ce fel de drept o mai fi şi ăsta, pe care după câteva săptămâni îl pierzi? Până şi margarina ţine mai mult. Ori îl ai, ori nu-l ai; dacă e atât de perisabil, de fapt nu există un astfel de drept, ci e vorba mai degrabă de o permisiune a legiutorului şi a societăţii: voi vă prefaceţi că vă duceţi la o clismă vaginală, noi ne prefacem că nu înţelegem ce faceţi voi acolo pe bune. Dar există şi o soluţie: să se ducă avortăcioasele alea la New York ca să-şi rezolve treaba, că ăia au scos limita de timp (dar se miră că au ajuns no. 1 în topul SUA și în lume la covid). Cu avionul charter şi cu adeverinţă colectivă de la primar, la grămadă, cum au plecat joi din Cluj ăia două mii de muncitori la cules sparanghel în Germania în plină carantină fără să-i deranjeze nimeni, unii dintre ei veniţi direct din Suceava. Mai conta starea de urgenţă şi faptul că s-a ieşit dintr-un oraş închis total de poliţie şi armată, dacă ein, zwei polizei i-a cerut pe sclaveţi la treabă? Mai haios este că nemţii se bazează pe garanţia primită de la partea română, că ai noștri au instituit carantină în zonele cu focare şi de acolo nu iese nimeni, hahahahahaha !

  Revenind la subiect, se îngrijorau reporterii că, vai!, se va mări numărul de sarcini nedorite. Eu le-aş propune autorilor genului ăsta de ştiri să-şi întrebe propriii părinţi dacă atunci când i-au conceput pe ei, i-au şi dorit. S-ar putea să aibă nişte surprize.

  Între timp, dacă tot o ard pe ordonanţe militare, conducătorii noştri au degrevat Parlamentul de treabă şi legislativul a avut timp să se screamă de o lege care să facă educaţia sexuală obligatorie prin şcoli. Normal, e stare de urgenţă şi, după rezolvarea spinoasei crize sanitaro-financiaro-economică, rămăsese treaba asta neacoperită. Chiar mă întreb ce-o să-i înveţe pe tineri la orele de educaţie sexuală în noul context (că doar #staţiacasă), ceva nou pe care ei să nu-l fi aflat deja de pe youtube, youporn, pornhub sau alte saituri educaţionale: pe băieţi cum să folosească de unii singuri „izoleta” sau pe fete cum să nu rămână gravide prin videochat?

  Mi-e silă de atâta făţărnicie. Cică pandemie, stare de urgenţă, carantină. Bine că ne păzeşte nevăzut Dumnezeu de pandemia asta, că altfel ne-ar fi luat dracu’ dacă ne bazam doar pe autorităţi. La propriu, nu doar la figurat.

 2. Ce disperati sunt nemtii sa primeasca muncitori! „Minte-ma frumos”, zice neamtu’ romanului! Si romanul ii da suceveni nevirusati.
  Femeile nu mai pot avorta! Ce bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *