Unde-ți sunt miliardele, Werner?

La începutul verii, faraonul nostru se lăuda cu vreo 80 de miliarde euro pentru care s-ar fi tăvălit în chinuri să le obțină pentru România de la Comisia Europeană. Mai exact 78,8 md, dar cine mai bagă de seamă un „fleac” de 0,2 md? Astea’s mărunțiș, 200.000.000 E abia îți ajung de niște comisioane amărâte. În fine, cică să stăm cu buzunarele larg crăcănate, căci va ploua cu găleata bani peste noi. Bad news: nu vor veni banii, sau cel puțin nu prea curând. Poate mai târziu, pe la sfârșitul pandemiei, când operația va fi reușit și pacientul va fi murit.

Mă rog, faza cu „am obținut pentru România” s-ar traduce mai degrabă prin „atât ni s-a alocat când au croit ăia bugetul”. Mi-am dat seama după cifrele pe care le ronțăiau posturile tv, inițial se vorbea de 85 miliarde, ca să ajungem la 80, care de fapt erau 78,8 (46,3 bugetul anual alocat de UE pentru noi + 33,5 din Planul European de Redresare). În fine, toți isi frecau mâinile că vin banii de la UE și ne relansăm cu ei. Mai puțin noi, poporenii, care niciodată n-am simțit venirea banilor din afară, cum au fost de exemplu miliardele alea pompate în urmă cu vreo 4 ani de FMI în bănci, sanki pentru economie, dar asta e altă discuție.

Și, când să vină banii, dintr-o dată ghinion! Orbanu’ mă-sii (Viktor, nu Ludovic) s-a pus capră că el nu votează bugetul și, fără votul Ungariei, nu se poate realiza unanimitatea necesară aprobării bugetului UE. Dar ce-a pățit ăla de nu votează, e nebun de își dă singur foc la valize? Știrile sunt cam apă de ploaie, nu lămuresc cu subiect și predicat ce-i deranjează pe unguri. Cică i-ar nemulțumi faptul că sunt obligați să respecte „mecanismul privind statul de drept”, ce-o mai fi și aia. În traducere, mecanismul ăsta ar fi un set de reguli minimale care trebuie să stea la baza statului de drept în orice țară membră UE. N-ar fi o chestie rea, căci în general este bine cu statul de drept. Dar întrebarea mare rămâne: ce i-a deranjat pe bozgorii ăia încăpățânați, de aruncă în aer bugetul?

Notă: nu pierdeți din vedere nota de pamflet a articolului. Nu dau o ceapă degerată pe pomenile de la UE, bani nemunciți care ne stimulează să fim puturoși în continuare. Dialogul este imaginat din perspectiva liderilor europeni, prezumabil nervoși pe conduita prea liberă a unora dintre minioni.

Un indiciu este chiar pe finalul știrii: nu doar Ungaria boicotează bugetul ci și Polonia. Cu aceeași justificare: nu vor să aibă de-a face cu mecanismul. Ce i-o deranja atât de mult… mister.

Hai să vă dau eu rezolvarea. Aș paria 100$ cu Ursula că asta este: egalitatea minorităţilor sexuale devine obiectiv strategic al UE. România, „încurajată” să adopte o strategie naţională similară. Și cine este arătat cu degetul de către oficina neo-comunistă și pus la rubrica „așa nu”? Aceleași Ungaria și Polonia, două state catolice cu o morală publică încă foarte vie și foarte conservatoare, care sunt acuzate că „încearcă să scoată în afara legii persoanele LGBTQI”. Iar despre referendumul din 2018 pentru familie ținut în România, propaganda afirmă că a fost o „tactică sinistră”.

Înțelegeți acum care-i treaba ca mecanismul? Și ce hazna vor Ursula și acoliții să facă din UE? Și care-i adevăratul preț pe care trebuie să-l plătim pentru miliardele alea?: să aderăm la noile „valori” și la noua „morală”, adică să ne integrăm trup și suflet în UE, nu doar instituțional.

Cumva previzibil pentru cine știa despre ce-i vorba cu această UE. Atâta doar că nimeni nu a informat poporul român în 2005 ce-l așteaptă, când a fost pus să voteze la referendumul pentru aderare.

2 thoughts on “Unde-ți sunt miliardele, Werner?

  1. Cam pe aici ar trebui să se ducă miliardele lui Wener, la modul urgent, fiindcă ne mor cu zile 10.000 de copii pe an:
    https://observatornews.ro/sanatate/17-noiembrie-ziua-mondiala-dedicata-copiilor-nascuti-prematur-402789.html

    Ia faceți un exercițiu de imaginație: te chinui 8-9 luni cu un copil în burtă ca să-l aduci pe lume și, când crezi că totul merge spre bine, pac! dă să iasă cu 3 săptămâni mai devreme. Căci așa-i cu sarcinile astea, nu le poți controla. Mai o sperietură, mai un efort, mai un uter prea lax s.a.m.d. Și-l vezi în sala de naștere cât e de frumos, dar săracul nu poate respira fiindcă plămânii lui sunt prea slabi și incomplet formați. Ar putea scăpa cu viață dacă l-ar ține câteva săptămâni în incubatorul acela special, dar locurile sunt ocupate, ne pare rău. Luați-l acasă. Sau mergeți la alt spital cu locuri disponibile la neonatologie, dacă poate micuțul să-și țină respirația vreo 4-5 ore până găsiți un spital. Vă dați seama? Ce urlete îți vine atunci să scoți, văzând că îți moare copilul cu zile fiindcă nema aparate și nema medici? Nu-ți vine să-l iei într-un cearșaf și să i-l pui lui Klaus Iohannis pe masă, fiindcă pe el și pe gașca lui de acoliți-alcoliți îi doare’n cur de durerea ta? Că nu dau nici măcar o flegmă pe viața copiilor noștri?

  2. Vorba mafiotului Jean Constantin din comedia „Nea Mărin miliardar”: INCAPABILILOR !

    UE ne-a dat cu tifla, ne-a dat extemporal la materia PNRR și ne-a lăsat corijenți. Cu alte cuvinte, dacă vreți banii, băi românașilor, faceți altceva cu ei, căci ce ați scris pe foaie = tăiere de frunză la câini (și de comisioane la prieteni, se știeee). Și cică nu e catastrofă. Ba este o catastrofă, băi boilor încălțați, căci banii ăia trebuia să salveze niște ramuri ale economiei aflate în colaps! Până vă veți dezmetici voi ce și cum să faceți ca să vă accepte UE planul vostru de sanki-redresare, țara va fi deja cu cruce pe ea. Voi sunteți catastrofa țării ăsteia, da-v-aș salariile din miliardele pe care le-ați ratat !

    https://observatornews.ro/politic/scandalul-pnrr-ce-se-intampla-cu-cele-30-de-miliarde-de-euro-de-la-bruxelles-iohannis-nu-e-nicio-catastrofa-lucram-la-plan-pana-va-fi-acceptat-de-ce-417452.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *