Nu daţi bani la ANAF când plouă

Vi s-ar putea părea o superstiţie, dar nu este. Dimpotrivă, este un sfat de bun simţ, bazat pe o situaţie reală.

București, Piața Alba Iulia nr. 6. Coadă de oameni în stradă.

Probabil credeți ca s-a băgat marfă nouă la magazinul Vogue. Rujuri, machiaje, creme, orice. O fi vreo reducere senzațională și lumea se calcă în picioare. Mhîmm, dar parca nu prea au față de Vogue, ci par niște cetățeni obișnuiți care mai degrabă ar vâna niște reduceri la Penny Market decât la Vogue.

Din poza 3, misterul începe să se dezlege. Coada intră într-o scară de bloc, nu în magazin. Iar scara de bloc este noul „sediu” al Administrației Sectorului 3 a Finanțelor Publice. Mai exact registratura. La scara învecinată se află vrăjeala numită „ghișeul unic”. Ce-i drept, ghişeul este unic, adică este un singur hol unde probabil se centralizează înjurăturile contribuabililor, care n-au loc înăuntru. Pe bază de bonuleţ.

Explicația este simplă, AS3FP a fost mutată în ianuarie 2019 din vechiul sediu mare din str. Lucrețiu Pătrășcanu în cele două scări de bloc de la parterul unui bloc din P-ța Alba Iulia. În vechiul sediu, lumea avea loc să stea la coadă civilizat, la adăpost. Acum oamenii nu se mai înghesuie, ci stau la coadă în stradă. Şi stradă este destulă, căcălău. Ce vă plângeți și înjurați, băi meltenilor? Ați uitat ce puțea a transpirație in holul ăla sordid din Pătrășcanu? Nu vedeți ce aerisiți sunteți acum?

Mă rog, e o mică problemă cu statul la coadă în stradă ca să faci ceva la ANAF. Că dacă stăteai pe vremuri la carne, nu era un capăt de lume când ploua. Te udai, luai carnea şi plecai. Aici trebuie să depui niște documente. Un bilanț, o cerere, o declarație, o adeverință, ceva. Și e cam nasol să le depui murate. Dar nu-i problemă, suntem în era internetului. Verificaţi şi voi cum e vremea în următoarele ore sau mâine şi, dacă e frumos, puteţi merge să vă rezolvaţi problemele cu fiscul. Dacă plouă sau ninge, bate crivăţul sau grindina, mai staţi şi p’acasă. Reveniţi la primăvară, la anul sau la mulţi ani, că tot voi ne veţi da mulţi bani !

Lovindu-mă frecvent de astfel de probleme, căci avocatura este 33% muncă de birou, 33% instanţe şi 33% luptă cu birocraţia (1% este inspiraţia), voi mai insera din când în când astfel de poveşti. De fiecare dată mă mir câtă răbdare are poporul nostru să îndure zilnic mizeriile astea. Ăia ne chinuie când trebuie să le dăm bani şi noi insistăm să li-i dăm. Cum se numeşte asta? Păi guvernanţii sunt sadici, iar noi masochişti. Relaţie sado-maso în toată regula. Asta da reformă în administrația fiscală !

Ca epilog, vă prezint o piesă hi-tech de la accesul securizat în instituţia cu pricina. Căci sediul arată a scară de bloc pentru noi, meltenii care dăm bani la stat. Pentru inspectori şi directori, scara de bloc se continuă cu nişte spaţii mai generoase – turnul de fildeş – către care accesul se face printr-o poartă cică securizată. Cât de securizată, vedeţi mai jos. Chiar venise o tipă peste rând care, în huiduielile mulţimii, a spus că este aşteptată înăuntru la un inspector, nu are treabă cu coada de la registratură. Dar nu ştia cum să facă să intre. I-am spus eu „parola”, căci o văsusem când a intrat altul mai devreme. V-o spun şi vouă, chit că se vor ofusca cei de acolo pe mine, parola este „tragetare1234” ! LOL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.