The Skynet Problem…

…este că a devenit Legion. Am văzut Terminator 6. A fost ziua soției și am zis să ieșim în doi la un cinema, ca în tinerețe. Mda, mă veți întreba ce caută un creștin la filmele noii ordini mondiale (NWO)? Păi, nu prea fuseseră episoadele T1-T5 cu mesaje „d’alea”, iar eu eram fan al seriei. Genul de filme pe care chiar dacă știi ce urmează și cum se va termina, tot te uiți la el cu plăcere. Eventual repeți și o mantră gen „Aill bi bec”. Dar T6 e ticsit de mesaje nașpa, așa că dacă va mai exista T7, sigur „I’ll not be back”.

N-am de gând să fac un review, altfel risc să dau spoilere. Per ansamblu rețeta e respectată: împușcături și explozii cât cuprinde, un nou tip de terminator care felcerește cam tot ce-i iese în cale mult mai eficient decât predecesorii lui și efecte speciale foarte bine făcute. Mici scăpări de scenariu, gen o lipsă de legătură între episodul 5 si episodul 6 (la finalul ep. 5 T101 – Scwartzi – pare a se fi adaptat într-o chestie hibridă cu T1000, adică putea să-și schimbe și el forma, după care în ep. 6 îl revedem ca pe clasicul T101 dar foarte uzat moral), diverse inconsistențe logice (dacă Skynet nu va mai apărea pentru că s-a schimbat viitorul, de ce nu dispare și terminatorul rămas în prezent care fusese trimis din viitor de Skynet) și alte mărunțișuri care poziționează ferm filmul în categoria pac-pac-bum-bum, la care te uiți fără mari pretenții și razi o porție de floricele mestecând ca autistul.


Două chestii vreau să semnalez.

1. E nasol că filmele au ajuns să fie folosite pentru platforma-program NWO. Asta le strică rău calitatea, mai ales când sunt serii clasice continuate în prezent. Producătorii de azi, în loc să se concentreze cum să scoată filme mai bune decât precedentele pentru că au avantajul CGI-ului, se screm cum să ne îndese în cap mai multe găleți de lături profitând de inactivitatea emisferei stângi a creierului (discernământul) din timpul vizionării unor imagini derulate rapid și un timp îndelungat.
Paranteză: ați observat că filmele au devenit din ce în ce mai lungi, chiar și desenele pentru copii? Ce-au cu noi, băi nene, producătorii ăștia, vor să dăm toți în pareză? 2h 30 minute un film? Ne-am ridicat de pe scaune trăgându-ne de picioare cu mâna, atât de amorțiți eram. Coboram pe treptele din sală bălăngănindu-ne de parcă eram C3PO după ce fusese scurt-circuitat. Explicația e simplă. În 1 h 25′ ale filmului clasic (mai erau și genericele) nu prea apucau să hipnotizeze omul ca să-i anuleze jumătatea e creier care se opune de obicei prostiilor debitate de scenariști, dar de la 2h în sus mintea noastră devine plastilină.

Revin la roșiile putrezite îndesate în T6.
– Feminism? Checked. Uitați-vă la afiș. Când a apărut prima oară, până să văd trailerul, am crezut că în mijloc era un adolescent (băiat) încadrat de două fete. Nu era. Erau de fapt toate trei de genul feminin, cele trei mușchetare. Apoi e o fază în care fratele și sora (cea din stânga afișului) lucrează la aceeași fabrică, iar el urmează să fie concediat pentru că s-a retehnologizat banda unde el învârtea șuruburi și s-au băgat roboți. Ce face ea? Dă buzna în biroul șefului și-l strânge de ouă ca o adevărată lideriță de sindicat comunistă, amenințându-l că-i dă pe goarnă în plen planul de concediere a încă 3500 de angajați. Noroc cu sora, căci altfel fratele rămânea un maccho pămpălău, incapabil să-și păstreze jobul. Și cireașa de pe tort, the nasty tough guys din clasicele T1-T2 au devenit the nasty tough bitches care bat tot ce mișcă. Bineînțeles că bărbații, fie ei terminatori sau terminați, și-o iau în freză de nu mai rămâne unul întreg. Ok, să zicem că în viitorul sumbru nu mai sunt cratițe și pempărși care să țină ocupate femeile, acceptăm. Ele trebuie să devină lideri ai luptei de supraviețuire. Normal și natural, doar e în firea femeilor de când lumea.
– Transumanism? Desigur. Grace (grațioasa de 1,90 m din mijloc) este venită din viitor cu niște „augmentări” osoase, musculare și neuronale care o fac cam 500% om. Mmm, ce interesant, mă gândesc să-mi pun și eu! Atâta doar că Grace stătea cam prost cu răcirea și depindea de o baterie.
– A.I. mai uman decât oamenii? Checked. T101 (Arnold) s-a lăsat de ucis în stânga şi’n dreapta, este acum foarte empatic, vinde perdele, știe să schimbe scutece și are chiar o relație platonică cu o femeie care nici măcar nu s-a prins că are de-a face cu un calculator ambulant. Asta îmi amintește de testul Turing pe care deocamdată mașinile sunt departe de a-l trece, în pofida puterii de calcul uriașe avută la îndemână. Dar, cine știe?
– Mmm… ce-ar mai fi? Ah, mărunțișuri. O ciudată coabitare a râului extrem cu binele în pielea aceluiași personaj (pe-o parte ucid în serie fără să clipească, pe de alta se pătrund de emoție și sensibilitate protectoare). Adică o relativizare de valori, ajunge să-ți fie milă de ucigași, nu de cei uciși. Sau nițică blasfemie împotriva unui simbol creștin (Fecioara Maria). Ori faptul că Arnold apare și el în film după abia o oră (=1h), oră în care fuseseră deja kile de bătăi ale gagicilor din prim-plan și împușcături (deja uitasem că Arnold trebuie să joace şi el în filmul ăsta). Și apare terminatorul nostru fără să tragă un singur glonț, ci privind-o compătimitor pe Sarah Connor care acum e masculinizată, cam mahmură şi plină de o furie testosteronoasă. Ba care-i și trage câteva gloanțe de control în piept terminatorului, amenințând că-l va rezolva de tot la final. Iar el, un crin, îi răspunzânde dojenitor că-i prea plină de furie. Yeah, T101 is the new Miss Murple !

2. Acum las dumele despre film la o parte și ridic o problemă pe bune. Toată seria Terminator s-a centrat în jurul unei singularități – acel moment când inteligența artificială capătă conștiință e sine, preia controlul sistemelor de susţinere a societăţii şi controlul armamentului, apoi decide să extermine oamenii. Să zicem că ar fi posibil să capete conștiință (deși conștiința este un dat divin în om, nicio vietate nu poate avea conștiință prin simpla educare sau acumulare de informații), dar să zicem. Totuși de ce ar fi nevoie de o conștiință a AI-ului pentru a se produce un dezastru, un colaps al societății la nivel planetar? Mie mi se pare că nu-i nevoie de o conștiință a calculatoarelor, ci de suficientă putere de analiză rațională bazată pe niște axiome predefinite și de capacitate de procesare a datelor (big data). Combinate cu acces la controlul resurselor (electricitate, gaze). Ceea ce deja există deja. Se strâng informații masiv despre comportamentul nostru și legiunea de mașinării învață în continuu despre oameni. Facebook deja creează relații. Google dă demult sugestii și ne orientează cum și ce să consumăm, anticipând destul de bine preferințele noastre. Youtube analizează, indexează, recunoaște și uneori cenzurează conținutul video, ca și cum ar fi un privitor avizat. În multe locuri este pus la punct sistemul de supraveghere cu camere video inteligente (în China detecția facială a identității merge non-stop, oriunde, și se stochează simultan date despre deplasare și comportament social, taxându-se la foc automat abaterile). Etc. Deci în momentul când una dintre axiomele introduse în sistem va fi „wipe out 90% humans”, va fi foarte interesant de văzut ce cale va alege Legiunea să ne radă. Poate fi cu nukes (cea mai dură), cu blocarea băncilor (mediu ca intensitate) sau cu ceva mai soft și mai perfid gen cultivarea și exacerbarea viciilor distructive. Apropos, știți că vreo 80% din traficul pe net e cu pornografie? Hai cu făcutul și crescutul de copii, dacă le-o mai arde ăstora care consumă porn, când grija lor e cu cine și unde să o mai comită tura următoare! Greu să-i mai convingi spre însurătoare, dar-mi-te să facă copii ! Sau ați realizat că cea mai mare povară a asigurărilor de sănătate o constituie bolile cauzate de vicii (alcool, tutun, drog) și de hrana proastă (junk food)? Vă dorim viață lungă, dragi oameni. Câtă v-a mai rămas…


PS: ar fi interesant ca mașinile să fie mai empatice decât oamenii. Ele să vrea pacea, cu orice preț, iar noi s-o ținem langa cu războaiele. E posibil ca tocmai compasiunea să le împingă la gestul extrem de a ne elimina, ca să ne împiedice să distrugem planeta din prostie sau din răutate. Cum ziceam mai sus la pct. 1, ucigașul protector.

Un comentariu

  1. M-am amuzat citind comentariul tau. Am vazut filmul si iti dau dreptate.
    Ca sa nu mai zic, ca mie robotii din filmul asta mi s-au parut mai umani, mai cu mila, decat oamenii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.