Moartea grefierei

A fost odată o curte de apel în Bucureşti, cu săli frumoase, judecătoare, grefiere şi avocaţi. Şi, într-o zi, o judecătare a mâncat o grefieră în văzul avocaţilor, ca să se ştie cine e femela alpha. Apoi i-a şters şi piedestalul de pe faţa pământului, ca să rămână pildă pe vecie. Ş-am încălecat p’o şa şi v-am spus povestea-şa.

Acum, ca orice poveste, există şi un sâmbure de adevăr. Umblă vorba prin târg că la CAB, dintr-o sală a dispărut piedestalul din sala de şedinţe pe care stătea biroul grefierei. Brusc, biroul i-a căzut cu 30 de cm mai jos. L-or fi furat hoţii de cherestea, s-or fi încălzit jandarmii cu el la uşa instanţei…? Ei, nah, nimic dintr-astea! Cică într-o vinere neagră din săptămâna protestelor, la şedinţa unui complet de apel cu 3 judecătoare la sala E119, pe a cărei uşă scria „PROTEST”, grefiera protesta şi ea. Şi preşedinta, mânioasă (posibil ca ea nu se fi alăturat protestului), începe să se descarce nervos pe grefieră de faţă cu justiţiabilii, că n-ar avea niciun drept şi niciun temei să protesteze. Că ce-şi imaginează ea, că dacă stă pe acelaşi piedestal cu judecătorii e totuna cu ei? Aia, săraca, dă şi ea să zică ceva că protestul grefierilor nu-i hotărât de ea ci de sindicat. Atunci preşedinta de complet o ameninţă că va da dispoziţie să-i fie înlăturat piedestalul ca să stea la nivel cu publicul, „să vadă cum e”.

Biata grefieră, apăsată de scandalul şefei şi de presiunea publicului, începe să cedeze şi acceptă cu juma’ de gură să facă apelul în dosare. În acel moment, celelalte două judecătoare din complet îi atrag atenţia preşedintei că de fapt şi ele protestau. Nu-i distractiv?

Apoi vine week-end-ul, când de obicei lumea stă acasă. Nu şi la CAB, unde s-a lucrat intens la îndepărtarea piedestalului grefierei din sala E119, iar de luni se putea admira un fel de birou al grefierei stil șifonier pus pe un fel de parchet culoarea nucii’n perete, care n-aveau nicio legătură cu mobilierul sălii. Săvârşitu-s-a!

Mă gândeam să „semnez o anonimă” la CSM (Inspecţia Judiciară) pentru comportamentul abuziv şi nedeontologic al judecătoarei respective faţă de grefieră. Cum adică să o umileşti, cu ce drept? Asta e deontologie profesională şi probitate? Oare nu răspund grefierii disciplinar potrivit procedurilor legale? S-a întrunit vreo comisie care să hotărască sancţionarea grefierei conform statutului funcționarilor publici? Ar putea un judecător direct în ședință să aplice sancțiuni disciplinare personalului auxiliar, conform Codului de procedură civilă? Există sancțiunea modificării mobilierului sălii prin tăierea piedestalului? Evident că nu. Mă gândeam și la o sesizare pentru distrugerea mobilierului sălii, să plătească judecătoarea din buzunar readucerea la starea anterioară. Chiar mă mir că i-a fost aprobată o astfel de cerere aberantă, din moment ce nu era preşedinta Curţii şi nici măcar preşedinta de secţie. Asta arată o conivență cu cineva de mai sus din „managementul” instanței. Chiar, ce notă o fi luat la concursul prin care a câștigat postul de conducere „managera” care a aprobat modificarea? Oare pe piedestalul ăla nu mai stăteau şi alţi grefieri? Gestul ăsta stupid reprezintă un evident atac al judecătorilor împotriva grefierilor, capul îşi muşcă mâinile deci s-a tâmpit.

Se vede treaba că unii judecători sunt scrântiţi rău de tot. Ei sunt bastionul final al respectării legii și tocmai ei o încalcă. Întocmai ca polițiștii rutieri care aprind girofarul, trec intersecția pe roșu și apoi îl sting. Și nu-mi spuneți că ce mare lucru ar fi o mobilă stricată, că nu-i chiar așa: cine fură azi un ou, mâine fură un bou. Apoi, nu-i condamnă cu executare pe huliganii care-i molestează pe protectorii lor, adică pe jandarmi (vezi cazul 10 august). Îi agresează inutil şi-i umilesc pe cei care-i ajută cel mai mult în munca lor, adică pe grefieri. De judecătorii care se dau la avocați așa, gratuit, să să vază cine-i șăfu’, nici n-are sens să mai amintesc. Corpul magistraţilor suferă de o boală auto-imună pe care dacă CSM-ul nu o rezolvă cât mai repede identificând şi aruncând afară microbii din sistem, va cădea şi piedestalul judecătorilor curând. Dar nu la parter, ca al grefierilor, ci la subsol.

Ziceam mai sus că mă gândeam să fac o sesizare la CSM. Dar grefierii nu au sindicat? Grefiera aia nu se duce şi ea la colegii ei să le ceară ajutorul? Ar trebui. Sindicatul ălă nu-şi apără colega şi nu sesizează CSM-ul? Ar trebui.

Update 11.02: povestea am aflat-o de la un coleg, eu nefiind prezent în respectiva ședință. Azi am trecut și eu în pelerinaj, să văd „minunea” cu ochii mei și să fac niște poze.

Din „respect” pentru cetățeni, ușile se țin încuiate până la intrarea completului, ca să nu putem consulta dosarele pe îndelete
Privire de ansamblu a „asortării”
Lipsa piedestalului
Privire de detaliu
„Noul” parchet, asamblat stil pieptănul babii. Culoarea… pe sistemul „las-o, băh, că merge-așa”!

2 thoughts on “Moartea grefierei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *