Anul acesta de Paşti ni s-a dat „ocupat”

Prin ţară treburile intră pe făgaşul previzibil: preşedintele ne-a mai dat 30 de zile de arest la domiciliu. Dumnezeu pare să ne fi lepădat de la faţa Lui.

Ministrul de interne a încercat să ne îndulcească amarul şi a încheiat un acord cu BOR pentru accesul credincioşilor la sfânta lumină şi la pâinea binecuvântată de Paşti, iar vocile opozanţilor au explodat, determinând revocarea acordului. Unii ierarhi şi preoţi au avut curajul să le ceară autorităţilor o uşoară relaxare a carantinei în noaptea de Înviere şi să le permită oamenilor ca măcar în trecere să ajungă la biserică. Degeaba. Când vine vorba de cele sfinte, înveninarea atinge cote maxime şi chiar oamenii de rând ajung să-i ceară lui Ghiţă Pristanda să fie „scrofulos la datorie”, uitând într-o făţărnicie complice că majoritatea continuăm să frecventăm lanţurile de hipermarketuri, pieţele, magazinele de bricolaj şi multe alte locuri unde obişnuim să ne îmbulzim în perioada de carantină şi să petrecem mult timp pe acolo.

Ideea este că urmează alte 30 de zile de reflecţie, de refugiu în interior pentru a scăpa de strivirea pereţilor. Voi lua o pauză, intenţionez să mă răcoresc de avalanşa de ştiri pe care le-am luat în piept în ultima vreme, să-mi răcesc neuronii, să reduc turaţia motorului minţii la relanti. Am mai programat un articol sâmbătă şi intenţinez să dispar din peisaj o vreme.

Nu-s eu fanul iepuraşilor de Paşti, dar e haios să-ţi pui o dorinţă (sau mai multe). Ce mi-aş dori eu:

  1. Să întârzie lumina sfântă la Ierusalim sau să nu mai vină deloc în acest an. Ar fi un semn că Dumnezeu îşi vrea înapoi în biserici turma arestată la domiciliu.
  2. Să fie un cutremur sâmbătă seara în ajunul Învierii, pe la 11 seara. Nu prea tare ca să nu cadă casele pe noi, dar nici prea slab ca să nu treacă neobservat. Aşa, un 6,0-6,2 grade. Poliţia şi armata ar fi incapabile să mai stăpânească lumea care ar da buzna pe străzi din cauza emoţiei, iar bisericile s-ar umple în chip minunat în acea noapte.

Dar cum nu există iepuraşul de Paşte, nu se vor îndeplini aceste dorinţe. Asta dacă nu cumva le ascultă Altcineva, care le şi poate îndeplini.

One thought on “Anul acesta de Paşti ni s-a dat „ocupat”

  1. Update:
    1. Cutremurul a fost, dar ușurel:
    https://www.cutremur.net/2020/04/cutremur-cu-magnitudinea-de-38-grade-in.html?m=1

    2. Lumina a venit, în timpul regulamentar de cca. 5 minute de la intrarea patriarhului în grotă. Era un spectacol cam penibil să vezi un patriarh învârtindu-se singur în jurul bisericuței, făcând o „procesiune” fără urmă de credincioși. Totuși venirea luminii arată că pe Dumnezeu nu prea L-a deranjat lipsa credincioșilor la spectacol (cum se întâmplase în secolul XVI când ortodocșii au fost ținuți în curte și îngerul a despicat coloana din stânga intrării), ci a fost chiar gestul Lui, chiar voia Lui. Ne-a dat o pauză bine-nemeritată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *