Nimicii fac nimicuri

Vrăjeala cu pandemia este că guvernanţii o freacă la rece şi n-o mai termină niciodată dacă nu fac ceva concret. Doar cu măşti (ineficiente antiviral), cu izolare (înnebunirea populaţiei) şi cu închiderea afacerilor (falimentarea economiei) nu iese nimic, ci doar amână soluţia care ar fi putut evita colapsul social. Însă implozia, când va fi, va crea un şoc mai tare decât bubuitura din Beirut din urmă cu două luni.

În timp ce chinezii fac chestii concrete şi la nivel de ţară (1,3 miliarde de locuitori, băi nene !) au sub 100.000 de cazuri active şi sub 5.000 de victime (mulţi din perioada de început, până s-au prins ce au de făcut), Orbulanul nostru orbecăie cu d’astea. Chinezii au renunţat la distanţarea socială de vreo 2 luni (vezi aici), iar p.m.-ul nostru cică se gândeşte să ceva. El şi cu colegul Tătaru care alaltăieri se gândea să introducă obligativitatea măştii în Bucureşti pe stradă şi cu şăfu’ Iohannis, care pe 14 martie se gândea să înceapă starea de urgenţă pe 16. Ce greaţă mi-e de gânditorii ăştia de la noi! N-ar putea să facă ceva, cam cum fac şi chinezii? Metoda e simplă, aplicată de ciobani de mii de ani: identifici oile bolnave şi le scoţi din turmă, ca să nu le îmbolnăvească şi pe celelalte. Chiar aşa de greu e, faraoane? Când ai dat decreţelu’ cu starea de urgenţă, erau de ajuns două rânduri: art. 1 – se instituie starea de urgenţă; art. 2 – toată populaţia este obligată să se testeze. Şi gata, rezolvai cazul. Parcă ziceai că în pandemie te dădeai pe 1 md. euro de la UE fond de urgenţă şi acum te dai pe 80 md. euro tot de la UE pentru reconstrucţie. Nu găseai tu bani pentru 20 milioane de teste să bagi instant la nivel de ţară o testare gratuită? Bang, ai închis graniţele o lună (că tot e urgenţă sau alertă), ai găsit infectaţii, i-ai băgat în ţarc două săptămâni până le trece behăiala, ai rezolvat pandemia şi ai dat drumul la economie în maxim o lună ! Era mult mai ieftin decât lăbăreala care se practică acum. Iar pentru cei care vor veni în ţară după redeschidere, arde-i la graniţă cu contravaloarea unui test de sânge instant (cele chinezeşti sunt foarte ieftine), vezi dacă sunt pozitivi şi ştii ce ai de făcut cu ei. Dacă făceaţi aşa de la început, n-aţi mai fi alergat ca nebunii după măşti inutile în aprilie când nici nu erau de găsit.

Sau de la UE primiţi doar „ue”? Sau nu vă ies comisioanele cu banii de la UE şi preferaţi să nu mai testaţi deloc, ci să produceţi şi să comercializaţi măşti în ţară la preţuri „vero” cu care să faceţi… un nimic foarte costisitor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *