Sfinții mucenici Adrian și Natalia

Tocmai l-am prăznuit pe patronul meu (nu, nu m-am angajat, e vorba de alt fel de patron): sfântul mucenic Adrian. Faptul că apare cu soția sa în calendar mi-a dat un prilej de reflecție.

E plin calendarul ortodox de cuvioși, cuvioase, mucenici, ierarhi, prooroci ș.a. Totuși, din cei peste 2.000 de sfinți de peste an pomeniți în calendar, am numărat 9 cupluri. Doar nouă cazuri în care ambii soți s-au sfințit mărturisindu-L pe Hristos, dintre care numai trei familii cu tot cu copii:

  • Sf. Ap. și Mc. Acvila și soția sa, Priscila (13.2)
  • Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia (19.2)
  • Sf. Mc. Montanus, pr. și soția sa, Maxima (26.3)
  • Sf. Mc. Filit și Lidia, soția sa, cu cei 4 fii ai lor (27.3)
  • Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra (3.5)
  • Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia (17.5)
  • Sf. Mc. Adrian și Natalia, soția sa (26.8)
  • Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist (20.9)
  • Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila și cei 7 fii ai lor: Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vilie si Evnichi (28.10)

Deci puține cazuri, foarte puține. Mai sunt câteva cazuri care nu sunt menționate expres ca familie (ex. drepții Ioachim și Ana), dar se poate observa că familiile care se sfințesc pe de-a-ntregul sunt ca floarea-de-colț, foarte rare. Asta îmi dă de gândit.

Pe de o parte, nu-i deloc ușor ca amândoi soții să se sfințească. Pe de altă parte, e de datoria fiecăruia să-l ajute și pe celălalt pe drumul sfințenie, cel mai tare pe cel mai slab. Ar fi trist ca doar unul dintre soți să se mântuiască și, odată ajuns în Rai, să constate că celălalt lipsește, că e la „beci”. Deci mântuirea în familie presupune o stare de continuă jertfă a celui care este mai tare și poate duce crucea, față de cel mai slab în credință. Și, paradoxal, jerfa deschide calea iubirii iar relația dintre cei doi devine mai bună, mai strânsă, mai desăvârșită. Nu trebuie cărți, nu trebuie tehnici, nu trebuie manipulare psihică. Doar jertfă curată.

Nu degeaba la cununie se pun cununi pe capetele celor doi („cununii”). Sunt cununile mucenicești, pentru cei care vor ajunge la sfârșitul vieții și vor deprinde iubirea fiind în cuplu, extinzând această iubire către restul lumii. În cazul acesta fericit, moartea nu-i va mai despărți pe cei doi, ci-i va uni veșnic. Uau…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *