Dictatura digitală avansează

Am observat câteva chestii în ultima vreme care mi-au dat de gândit. Indiferent de pandemie sau război (de fapt, profitând de ele), lucrurile avansează nasol pe aceeaşi direcţie, greu de oprit.

În primul rând, mă întrebam cum de şi-a dat China cu stângul în dreptul când a fost decretată obligativitatea purtării măşti în public: cum îi vor mai recunoaşte pe cetăţeni camerele de supraveghere stradale? Eu am trecut pe lângă multe persoane care purtau mască în timpul pandemiei şi nu le-am recunoscut, apoi m-am trezit tras de mânecă „bine, dom’le, treci pe lângă oameni şi nu-i saluţi?”. Iată o ştire (veche de 3 ani, dar eu abia acum am descoperit-o) care anunţă că au reuşit să facă recunoaştere facială şi celor care poartă mască. Cu siguranţă folosesc şi alţi parametri, nu doar forma feţei, ci și mersul sau mişcările corporale, proporţia membrelor, forma şi culoarea părului, poate şi haine memorate din poze precedente etc.

M-am mai lovit de o chestie foarte recent. I-am cumpărat cadou fiicei mele o motocicletă, căci tocmai a luat permisul moto, asta după ce a luase deja BAC-ul şi intrase la facultate. Merita, a muncit pe brânci anul acesta, plus că a dovedit că este suficient de matură pentru a o lăsa să meargă pe 2 roți. Motocicleta este chinezească, un CFMoto 450SR, dar foloseşte motor şi componente sub licenţă austriacă KTM, deci merge beton, este accesorizată bine din fabrică şi costă semnificativ mai puţin decât suratele japoneze. Pe deasupra, design-ul este foarte reuşit, după cum vedeţi mai jos.

Ea avea deja experienţa motocicletei CFMoto 300SR cu care alergase pe circuit la Motor Park tot sezonul competiţional 2023 şi de care fusese foarte mulţumită, aşa că varianta 450 era pentru ea un upgrade mult-dorit.

Ştiu că vă vine greu să credeţi dar este chiar Alexia pe motor, în cursă

Vă veţi întreba ce are sula cu prefectura şi motocicleta cu dictatura? Păi să vă explic.

Producătorul CFMoto oferă o aplicaţie pe smartphone care îţi permite să te conectezi prin bluetooth la calculatorul motocicletei şi să-i faci diverse setări şi o diagnoză simplă a eventualelor defecte, să vezi cât a rulat şi cât mai are până la revizia următoare. Aplicaţia îţi permite să vezi în timp real unde se află motocicleta şi care este starea ei, ba încă te anunţă dacă cineva ţi-o mişcă şi-i declanşează senzorul de mişcare. Uau, foarte-foarte ca lumea! Asta la prima vedere.

Ca un cârcotaş, mi-am pus întrebarea: cum se face treaba asta, să fii informat de la distanţă unde se află motocicleta? Răspunsul este simplu: are un dispozitiv de geolocalizare în care este inserată o cartelă SIM de telefon mobil, ascunsă undeva prin maţele electrice ale motocicletei, care îi permite dispozitivului să trimită non-stop coordonate prin reţelele de telefonie mobilă către serverul fabricantului din China (accesat și de respectiva aplicaţie mobilă). Nu eu am pus acea cartelă în motocicletă şi nici dealer-ul din România, aşa că se pune întrebarea de 100 de puncte: cine şi unde i-a montat cartela SIM? Răspunsul năucitor este: chiar producătorul CFMoto, în fabrica sa din China!

Orice om care a umblat pe planeta asta dintr-o ţară în alta ştie o chestie: când vrei să îţi foloseşti în străinătate telefonul mobil din ţara natală, dai nişte bani serioşi pe roaming. Iar când vine vorba de datele mobile, factura se piperează zdravăn. Iar motocicleta Alexiei stă cu o cartelă SIM chinezească înfiptă în ea, care funcţionează în roaming pe teritoriul României plătită de statul chinez aflat pe partea cealaltă a lumii lună de lună. Înmulţiţi asta cu sutele de mii de motociclete și autoturisme exportate în toată lumea având cartele de telefon mobil inserate în ele, ca să vedeţi ce de bani dă lunar statul chinez pe supraveghere globală și de ce-i enervează cu asta oe americani. Căci, evident, ce văd eu pe ecranul telefonului în aplicația CFMoto vede şi partidul comunist chinez pe display la centru.

Mă rog, ce fac chinezii în China nu mă afectează prea mult în România, aşa că nu-i voi scoate Alexiei cartela din motocicletă. Dacă P.C.C. vrea să mă sponsorizeze cu un abonament lunar de date mobile pe următorii 5 ani şi îmi cere la schimb locaţia, fie, să o aibă. Deocamdată nu au ce să facă cu ea. Căci din fericire agaricii noştri de securişti români nu au relaţii bune cu China dacă ar vrea le ceară datele ca să îmi monitorizeze locaţia, căci ai noştri au ordin să joace în ligă cu SUA. Dar am vrut să scot la iveală nivelul de urmărire la care s-a ajuns şi grozăvia dictaturii digitale care se însăilează. Ce fac chinezii acum, vor face şi alţii în 5-10 ani.

PS: între timp, premierul Ciu-ciu-lacu vrea să ne dea gaură la buzunare şi să ne ia banii fizici, limitând şi mai mult tranzacţiile cu numerar între persoane fizice (între firme erau deja aproape inexistente). Ca să ne oblige să trecem în on-line pe bani virtuali, unde poate vedea el tot ce facem şi de unde ni-i poate lua oricând, prin intermediul ANAF-ului. Credeţi-mă când vă spun, căci v-o spun din experienţă. Sunt destui oameni în ţara asta care s-au trezit prăjiţi la buzunare de ANAF peste noapte, ca să mai pară că spun basme. Din fericire, noi românii suntem suficient de înapoiaţi încât să le fie foarte greu de pus în aplicare „legea anti-sanki-evaziune”, căci vreo 40% din populaţie nu are carduri. Cam multe voturi pierdute, Marcy…

PPS: Dumnezeu are grijă de noi nevăzut şi le încurcă iţele guvernanţilor hapsâni: au început să dea înapoi speriaţi. Fostul premier Ciucă a realizat dimensiunea prostiei şi liberalii au început să dea înapoi. A anunţat că nu mai susţine măsura jecmănirii populaţiei. E suficient ca noi să avem grijă să ne ţinem bine de piciorul lui Dumnezeu, căci rânduieşte El, drăguţul, cele ce ne sunt de folos.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *