Maidanezul rus şi tufişul american

Ruşii au uneori un simţ al umorului foarte fin. Drona plonjată de americani în băltoacă a vădit că SUA nu prea există în zona Mării Negre. Credea cineva că ne apără americanii?

Americanii și-au trimis jucăria să se plimbe peste Marea Neagră şi să tragă cu ochiul la ce mai fac ruşii prin Crimeea. Nimic deosebit în asta, se spionau oricum reciproc prin sateliţi. Dar de data asta ruşii, iritaţi de implicarea SUA în Ucraina, au spus „niet, pe aici nu se mai trece”. Mai ales că drona aia umbla cu transponderele oprite, pe modul stealth, adică americanii învârteau o chestie mai pe şestache în coasta rușilor, să vadă dacă adversarii se prind. Ruşii, care nu-s nici proşti şi nici morţi, au trimis repede Suhoaiele să inspecteze ciudățenia de pe radar şi au constatat că OZN-ul aparţine americanilor, aşa că nu i-au tras o rachetă din prima ci au stat să rumege un pic la cald problema.

Din perspectiva rusească, variantele erau: 1) tragem în plin şi ne punem americanii în cap; 2) o lăsăm în pace şi ne cărăm, dar ne dovedim slabi în faţa adversarului și ăștia vor deveni mai îndrăzneți; 3) ne batem niţel joc de ea până o facem să pice singură. Aşa că piloţii ruşi au primit ordin să se joace cu ea ca pisica cu şoarecele sau ca maidanezul cu tufişul.

Băi nene, ruşii ăştia chiar au simţul umorului când îşi pun mintea. Ştiind că drona are cameră web live și tot ce învârt avioanele ruseşti se vede în direct la Pentagon, ruşii au dat un jet de kerosen cu boltă peste dronă, ca un câine la boschet. Dar fiindcă drona a rezistat şi nu i s-a ancrasat elicea, nici nu a picat şi nici nu a luat foc spontan, au luat-o un pic pe la spate de unde nu se vedea pe cameră şi i-au îndoit niţel elicea cu burta avionului, suficient cât să nu mai aibă propulsie suficientă ca să se mai întoarcă acasă. Evident, americanii nu au mai avut ce să facă decât să dea DELETE de la distanţă la tot ce conţinea memoria dronei, apoi au plonjat-o voluntar în mare ca să se rupă în bucăţi şi să nu pice în mâna ruşilor.

Imediat toată planeta s-a întrebat cum e posibil aşa ceva, să aibă curaj cineva să se ia de o dronă americană. Dar răspunsul a venit imediat, când au declasificat ăia imaginile primite din dronă.

Eu, dacă aş fi general al Statului Major al Forţelor Armate ale SUA, mi-ar fi o ruşine de aş intra în pământ după faza cu drona şi nu aş mai fi difuzat nicio imagine, le-aş fi ţinut pe toate la secret şi aş fi ţinut-o pe aia cu „ruşii ne-au atacat”. Aşa, s-au făcut de toată băcănia. Dar nu de asta scriu acum aici, ci vreau să trag un semnal de alarmă: SUA nu există în Marea Neagră, este absolut impotentă pe aici.

Resturile dronei au căzut pe fundul Mării Negre şi americanii nu au avut cum să le recupereze fiindcă nu aveau cu ce. Ruşii s-au repezit imediat şi au pus mâna pe bucăţile rămase, ca să le bage la disecat. Tot ce au putut să facă SUA a fost să dea un comunicat amărui că renunţă la dronă fiindcă nu mai conţinea informaţii sensibile, deşi e clar că sunt opăriţi fiindcă le-a picat nişte tehnică secretă în mâna adversarilor. Dar ulterior a ieşit la iveală o problemă muuult mai gravă a americanilor şi, implicit, a noastră, a vasalilor (sanki, aliaţi): în caz de confruntare, SUA nu are forţe militare pe aici cu care să ne asigure spatele.

Problema asta e dezbătută acum public pe la şezătoarele din media americană, de exemplu la NBC News: SUA nu pot trimite port-avioane sau alte tipuri de vase militare în Marea Neagră fiindcă „aliatul” lor Turcia nu-i lasă să treacă prin strâmtoarea Bosfor. De aceea au fost incapabili să recupereze drona. Iar ei pretindeau că Turcia le este aliată. Acum s-a demonstrat că Erdogan de fapt joacă la două capete, le zâmbește frumos în față americanilor şi cumpără gaz prin spate de la ruşi pe care-l revinde la preţ dublu sau triplu europenilor. Aşa că turcii n-au cum să dea cu piciorul la aşa bănet şi să le deschidă poarta americanilor, să defileze ei de capul lor prin Marea Neagră în coasta ruşilor. Este evident că turcii sunt înţeleşi cu ruşii.

Drona americanilor a decolat de la Câmpia Turzii, din România, nu de pe vreun port-avion sau de la vreo bază turcească riverană Mării Negre sau din zona Constanţei. Repet, drona a plecat în recunoaştere tocmai din judeţul Cluj! A picat şi nu şi-au mai putut-o lua înapoi. Evident că nici românii nu au putut-o lua, pe de o parte pentru că nu aveam echipament la îndemână pentru scomormonit la mare adâncime (peste 1.500 metri), iar pe de altă parte riscam să dăm nas în nas cu ruşii pe acolo şi nu avem noi bulan de aşa ceva.

Deci în caz de cafteală frontală cu ruşii în stilul celei din Ucraina, americanii ne vor ajuta cam aşa: „Bravo, băieţi, good job, ţinem cu voi, luaţi de aici nişte veste anti-glonţ ca să puteţi ajunge măcar până la groapă”! Cam la asta se reduce importanţa strategică regională a României cu care se împăunează clownul nostru de la Cotroceni. La cea de preș de șters picioarele.

Pe de altă parte, din perspectiva americană situaţia e cam aşa: trimitem o dronă anonimă, să vedem ce mai învârt ruşii pe acolo căci sateliţii sunt destul de limitaţi. Drona a zburat peste toată România pe modul invizibil şi mă întreb dacă s-au mai obosit măcar să-i informeze pe ai noștri despre zbor, ori şi-au văzut de treabă fără să ne bage în seamă. Drona a ajuns în sudul Mării Negre şi acolo s-au prins ruşii că se învârte ceva suspect (oare nu cumva ruşii o observaseră încă de deasupra României? căci au prins-o destul de repede după ce a trecut de litoralul românesc). Şi acum să ni-i imaginăm pe băieţii de la Pentagon care se jucau cu joystick-ul de-a războiul, ce gândeau ei când au văzut pe satelit avioanele ruseşti îndreptându-se vertiginos spre dronă: „ups, they’ve got us!, ce facem?”. A venit ordinul: „mergeţi înainte, să-i vedem ce fac”. Şi nu au făcut cale întoarsă cum era de vun simț, ci i-au dat înainte, s-au prefăcut că plimbă ursul ca să vadă ce fac rușii. Aşa că ruşii au fost (iarăşi) nevoiţi să intervină şi să le arate americanilor că încă mai există nişte linii roşii pe care nimeni nu are voie să le treacă (cum s-a întâmplat şi în cazul Ucrainei, pe care americanii au încercat să o transforme într-o provincie UE-SUA, să o smulgă de sub dominaţia rusă). Urmarea s-a văzut, americanii au scăpat problema de sub control (a câta oară? Vietnam, Coreea, Afganistan…) şi au fost nevoiţi să își autodistrugă drona.

Situaţia putea degenera nasol de tot. Din fericire, ruşii au dezamorsat-o. Dar se observă cu ochiul liber de la o poştă că americanii sunt de fapt cei care toarnă gaz pe foc în conflictul din Ucraina. Cum au făcut-o în 2021 când l-au tot invitat pe Zely să adere la UE şi la NATO, prin vocea Ursulei. Sau când le-au aruncat conductele Nord Stream în aer. Slavă Domnului că ruşii nu au chef de război şi nu răspund provocărilor americane, căci altfel era cam radioactivă treaba pe aici.

Dacă s-ar ține o nouă Yalta în 2023 între Putin, Biden și Xi, americanii ne-ar da rușilor pe tavă din nou fără să clipească. Și nu ar mai parafa pe un șervețel înțelegerea ca în 1945, ci direct pe hârtie igienică căci e mai ecologică!

Un comentariu

  1. În era IoT (internet of things, 5 G, hau-hau), a dronelor, a sateliţilor de spionaj şi a armatelor de sateliţi de telecom Starlink, US Army reuşeşte performanţa să piardă un avion de vreo 135 milioane $. L-au dat la ziar dispărut şi roagă oamenii să sune dacă îl găsesc.

    Eu cred că avionul şi-a luat concediu sau a plecat voluntar să lupte în Ucraina. Ăştia cică ar trebui să ne apere dacă strănută Putin spre noi…

    https://observatornews.ro/extern/accident-bizar-armata-americana-a-pierdut-un-avion-f35-si-roaga-populatia-sa-sune-daca-il-gaseste-este-cea-mai-scumpa-aeronava-de-lupta-541325.html

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *